7 april 2009

Guns don't kill people..rappers do?Dogs don't kill people..owners do?

"Guns don't kill people rappers do" som Goldie Lookin' Chain sjöng 2006..
Mmm..kanske ligger det nått i det..alltså inte att "rappers do" men folk som håller i "pickadollen", dock e väl denna låt lite av ett skämt som gruppen = ett skämt!
Kan man säga då att "dogs don't kill people..owners do"..eller hur?
Kollade på Uppdrag Granskning igår som handlade om hundrasen Kaukasisk Ovtjarka & hur farlig den rasen är.."Farligare" än många kampsport-hundar, den Kaukasuska Ovtjarkan är INTE en sällskaps hund & bör tydligen inte vara det heller utan enbart en vakthund med egen fri vilja..
Dessa hundar kan väga upp emot 90 kilo & är uppfödda som vakthundar i bergskedjorna i öst-eruropa men även som vallhundar som ska vakta fårflockar undan vargar & dylikt..
I programmet intervjuades ovtjarka-uppfödare + ovtjarka-ägare som alla sa samm sak, detta e INGA sällskapshundar, dom bör inte ens vistas ute bland folk..Dom ser kanske goa & kramvänliga ut men kan vända på en femtiöring & bli aggressiva & attackera..även sin ägare!
Dessa hundar kan ej kontrolleras då dom har en otroligt stark vilja..
Efter inlägget så var det ju en diskussion/intervju med personer som hade olika åsikter gällande denna kaukasiska ovtjarka-hund..& andra "farliga" raser så som kampsport-hundar!
Ena sidan var nån politiker som vill ha lagändring gällande farliga hundraser+licens för folk som äger/köper/har farliga hundraser..sen var det nån snubbe från svenska kennelklubben som tyckte annorlunda!
Dock var ett argument att det finns inga "farliga" hundar BARA farliga ägare det vill säga: farliga=okunniga=naiva!
Även en van hundperson kan inte alltid hantera t.ex en ovtjarka-hund OCH en förstahunds-köpare ska ju INTE satsa på en svår ras utan köpa en mer vänlig & lätttränad ras..Dock kräver ALLA raser olika sorts behandling men rätt behandling!
Man ska läsa på om den ras man vill köpa så man vet vad man ger sig in på!

Kaukasisk Ovtjarka-valp

En vuxen Ovtjarka-hund

En aggressiv Ovtjarka..

Inga kommentarer: