30 mars 2009

Inavel tillåtet?

Igår gick det en BBC-dokumentär på 2:an om renrasiga hundar & inavel & vad för effekter inavel får & det e sjukt!
Jag som vill hålla på att ställa ut & vill helst ha renrasig hund tycker att detta e sjukt & sjukast av dom all e Crufts & Engelska kennel klubben där utseende fixering e så stor att man avlivar friska Rhodesian Ridgeback-valpar för att dom föds utan en så kallas ridge (hår-länga på ryggen som växer åt mosatt håll änden resterande pälsen) Dock är den ridge från början ett inavels-FEL men det hävdas alltså att om en ridgeback föds UTAN just en ridge så e det ingen "äkta" hund utan fel & avlivas då den inte går att ställa ut/avla på, det e sjukt!
Likaså e sjukdomen syringomelia som e vanlig hos Cavalier King Charles Spaniel-hundarna, denna sjukdom e väldigt smärtsam för hunden då deras hjärna inte får plats i huvudet (tänk dig själv hur ont det skulle göra..) Dessa hundar avlivas pågrund av sitt lidande eller får leva ett liv med mediciner & operationer..det e sjukt vad inavel kan göra för vissa raser!
I Sverige e det lag på att hundar som e släkt inte får paras med varandra & det e så det sk vara, men så e det INTE i England, där får en han-hund skaffa barn med sina avommor, sin dotter t.ex...eller till och meds in egen mamma, det e ju vidrigt tänk om det skulle vara så i människor-världen.
Visst, Fritzel i Österrike har gjort det & nu även nån snubbe i Italien men det e sjukt & vidrigt & högst olagligt för människor att göra på detta vis, så varför e det då lagligt bland rashundar världen över???
i England ÄR alla Moppsar släkt, det e ju så himla sjukt det bara kan bli & väldigt många Boxer-hundar lider av epilepsi..
Stoppa inavel bland rashundar, sign here!

1 kommentar:

Anna sa...

Det finns inte alls en sådan lag. Du får para hur nära släkt du vill.