18 mars 2011

Kalla Fakta



Kalla Fakta igår- Om veterinärvård & vart gränsen går för den! (Se länk)
Spännande igår på programmet Kalla Fakta om hur långt vissa djurägare går för att veterinärbehandla sina djur..Vissa saker är sjukt extrema & kan i längden inte vara hälsosamt eller humant mot djuret..
Hundar & kattar utan bakben med rullstolar, hundar som får stifttänder, katter med borttagna klor (antagligen för att dom inte ska rivas) & hundar med bortopererade stämband (antagligen för att dom inte ska skälla)..Njur-transplantationer, alltså ta njure från frisk hemlös hund/katt & operera in i sjuk hund/katt (MED ägare)..
Dom sista sakerna sker i USA & till viss del i England..i Sverige är det fortfarande & kommer förhoppningsvis fortsätta vara olagligt!
Men vart går gränsen?Om ett djur lider så är det tyvärr lika bra att avliva det OM det inte går att på nått sätt återställa djuret helt eller så passa att djuret åtminstone mår bra & får ett behagligt liv.
Har man råd & kan ska man väl göra vad man kan för sina djur för dom är ju ändå familjemedlemmar..för många!
Men en veterinär säger i programmet att man vill att djur som genomgått stora/större operationer & som på nått sätt påverkat dom (t.ex förlorat ett ben..ett öga) att deras liv ska vara likadant som INNAN operationen, om INTE så är det tyvärr bara mer lidande för djuret & lika bra att göra det som är humant MEN smärtsamt för ägaren/ägarna..att avliva djuret!
Jag vet alltför väl hur svårt beslutet är att avliva ett djur..Efter antalet katter, en häst, en minigris & så min älskade hund Inka..Men lider djuret & mår dåligt, då är det onödigt, själviskt & inte särskilt snällt mot djuret att låta det leva i smärta..
Inka- älskad-saknad..I juni var det 3 år sen hon försvann från mitt liv!
Hon blev 11½ år, sista dagen kunde hon inte stå upp, bakbenen ville inte & hon hade en massa knölar på kroppen, man såg i ögonen att hon inte ville mer..Mamma ringde en onsdag & vi fick tid att avliva på fredagen (2 dagar senare) men vi såg att det skulle aldrig gå, så fick tid samma dag..Det var hemskt, men det enda rätta mot Inka!
Djur tar sån stor plats i ens liv & så finns dom bara där en bråkdel av ens egen livslängd, det är sorgligt & tråkigt, egentligen borde man ju inte skaffa djur för man vet att dom lever inte så himla länge, en hund ca 12-15 år..Katter & hästar kan dock bli ganska gamla med lite tur men överlag så är väl livslängden 12-15 år för många djur..
Ta väl hand om dom när dom är livet..& blir dom sjuka/skadade & det går att fixa, då är det värt att göra det..Om inte, är det bara onödigt lidande..för djuret!

Inga kommentarer: