21 november 2009

Hälsosam

Jag har under året som gått försökt leva lite hälsosammare DOCK har detta inte gått helt enligt planerna..Att lägga om kosten alternativt sluta med o-nyttigheter är en svår process men jag har varit lite smått intresserad av GI-metoden..Den verkar inte så strikt som många andra kost-metoder/förvandlingar!
Denna metod handlar om att man ska äta GI-mat med lågt GI-värde vilket kan sammanfattas som mat med "långsamma" kolhydrater, dessa "långsamma" kolhydrater tar längre tid att brytas ned i kroppen efter en måltid, jämfört med så kallade "snabba" kolhydrater som istället har HÖGT GI-värde & dessa "snabba"kolhydrater bryts ner snabbare & gör att hungersuget kommer tillbaks snabbare än om man äter kost med lågt GI-värde..Comprendre?Låter ju easy-peasy..men är det?
GI betyder ordagrant "Glykemiskt Index" & detta är alltså detta man "mäter" kolhydrater med.
Man ska heller inte undvika att äta fetter & proteiner i RÄTT mängd samt att motionera så klart för att effektivt gå ner i vikt/hålla vikten, det GI-metoden handlar om är väl egentligen att äta rätt sorts kolhydrater för att t.ex slippa sötsuget & hur svårt kan det vara egentligen?Man får ju fortfarande äta pasta, bröd & frukt & sånt som redan ingår i ens vanliga kost, i alla fall i min kost. Andra metoder handlar ju om att bara äta fetter..eller bara äta rött kött & grönsaker eller att inte äta något alls kanske =/
Så denna GI-metod är kanske något för mig?Känner en person som använt denna metod & varit nöjd=gått ner i vikt samt känt sig mer..hälsosam!
Genom att t.ex följa olika GI-recept kan man ju fortfarande äta sånt man gillar, nyttigt som onyttigt så länge det innehåller långsamma kolhydrater!

Inga kommentarer: